
Rule Interpretation of Note to Sailmakers:    

February 21, 2002    
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Q: Is it permissible for the jib to have battens that extend from the leech all the way to the foot of the sail? 
A: No. Rule 6.5 (as amended effective 2/15/02) states that the battens have to be "on the leech". If a batten extends 
to the foot, it's effectively a batten "on the foot", which isn't permitted. Similarly, if the batten extends from the 
leech to a point below the direct line from the tack to the clew of the jib, it effectively supports the foot (rather than 
the leech) and, consequently, is not permitted. 

RIRIRIRI----02020202----05: DEFINITION OF SAIL PURCHASE DATE 05: DEFINITION OF SAIL PURCHASE DATE 05: DEFINITION OF SAIL PURCHASE DATE 05: DEFINITION OF SAIL PURCHASE DATE  
Q: What is the date of purchase of a sail for purposes of Rule 6.8?  
A: The date of delivery to the Owner is considered the date of purchase of any sail. This date is shown on the sail 
tag certificate (see rule 6.9).  
 
RIRIRIRI----02020202----06: RECUTTING/ALTERING SAILS06: RECUTTING/ALTERING SAILS06: RECUTTING/ALTERING SAILS06: RECUTTING/ALTERING SAILS 
Q: Is it permissible to recut or alter a sail? 
A: Generally yes. However, if a sail is recut or altered in any manner that changes its dimensions, a new sail tag 
certificate listing the new measurements is required or an appropriate notation to the existing certificate should be 
made by the sail maker. The new or annotated certificate must be delivered to the class secretary. If a sail is recut 
or altered in such a manner that 10% or more of the material is replaced, the recut or altered sail is considered a 
new sail for purposes of Rule 6.8. Thus, it counts against the sail purchase limitations of that rule and a new sail 
tag is required (in addition to a new sail tag certificate). However, the 10% rule does not apply if the replaced 
material was ripped or otherwise severely damaged (beyond ordinary stretch). 
 
RIRIRIRI----02020202----07: SAIL TAG CERTIFICATE FILING07: SAIL TAG CERTIFICATE FILING07: SAIL TAG CERTIFICATE FILING07: SAIL TAG CERTIFICATE FILING 
Q: What is the consequence if the sail tag certificate required by rule 6.9 is not delivered to the class 
secretary/treasurer for a sail manufactured or delivered after January 1, 2001? 
A: The sail is not class legal and cannot be used in class racing until the certificate is provided. 
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